Gradina

Cum alegi cele mai bune motocultoare în funcție de nevoile tale?

cele mai bune motocultoare pentru gospodarie

Alegerea unui motocultor pentru terenul tău nu trebuie să devină un proces complicat. Sigur că pe piață există o gamă largă de utilaje pentru grădină, însă, pentru a alege cel mai bun echipament agricol pentru nevoile tale, trebuie să fii atent la câțiva factori. Descoperă din articolul nostru ce trebuie să iei în considerare înainte de a alege un astfel de utilaj și descopera câteva dintre cele mai bune motocultoare.

Pentru început, care este diferența dintre un motocultor și o motosapă?

Investirea în utilajele potrivite pentru agricultură este unul dintre cei mai importanți pași. Fie că ești agricultor amator sau profesionist, știi deja că un echipamentul bun îți oferă un randament crescut și te ajută să economisești resurse de timp și bani. De aceea, când trebuie să iei în calcul un utilaj pentru prelucrarea unui teren, uneori apare întrebarea – motosapă sau motocultor?

Pe scurt, diferența dintre motosapă și motocultor constă în dimensiunea lor și capacitatea de prelucrare a pământului. Motocultorul face parte din categoria echipamentelor agricole grele și este potrivit pentru arii extinse de teren (mai mari de 1.5-2 ha). În plus, poate săpa în adâncime chiar și în solurile mai tari. Motosapa e mai mică, mai ușor de manevrat pe suprafețe mai reduse de teren (grădina din spatele curții) și e potrivită pentru solurile mai moi. Ea funcționează în baza unei singure viteze, maxim două și are o baterie mai mică, ceea ce înseamnă o capacitate de funcționare redusă.

 

La ce trebuie fii atent când alegi motocultorul? 

1. Ia în considerare tipul de proiect agricol

Motocultorul este un utilaj multifuncțional extrem de versatil. Conectat la accesoriile potrivite (rariță, prăsitoare, plug reversibil, plug de arat), aparatul te poate ajuta la următoarele treburi agricole: arat, prășit, semănat, formarea canalelor pentru plantarea semințelor, îndepărtarea și distrugerea buruienilor, tunderea gazonului, transportul plus procesarea deșeurilor organice și multe altele.

2. Fii atent la motorul motocultorului

Odată ce știi ce tipuri de proiecte agricole vrei să realizezi, următorul pas este să verifici puterea și tipul de motor al motocultorului pe care vrei să îl achiziționezi. Cele două opțiuni sunt: motor electric (în general prezent la motosape) și motorul cu ardere internă de combustibil.

Pentru grădini mai mici (maxim 10-15mp), un motocultor cu motor de 3.5-4 CP ar trebui să fie suficient sau poți alege o motosapă. Proiectele de dimensiuni mai mari, pe terenuri de maxim 200-300-400 mp, necesită un motocultor de 4-6 CP, iar terenurile mai mari nu pot fi prelucrate fără un motor de 7 CP.

3. Verifică lățimea și adâncimea de prelucrare.

Motocultoarele tip hobby pentru grădină pot avea freze de lucru cu dimensiunea cuprinsă între 60-90 de cm și o adâncime de lucru de 20-22 cm. Cât despre motocultoarele profesioniste, lățimea frezelor poate ajunge până la 140cm, cu o adâncime de prelucrare până la 25cm.

 

Recomandările noastre pentru cele mai bune motocultoare destinate întrebuințărilor semiprofesionale includ:

Motocultorul O’Mac NEW 750 ECO – Dotat cu motorul de tip 170F, cu o putere de 7CP, care funcționează pe bază de benzină. Acest model are o capacitate cilindrică de 212 cc și generează până la 3600 rpm.

Motocultor O’Mac NEW 750 ECO

 

Motocultorul Energo H90 – este echipat cu motor în 4 timpi, cu o putere de 7CP, care funcționează pe benzină și are un consum mediu de 1.3 litri/oră. Lățimea ajustabilă a frezelor până la 90 cm facilitează lucrul în spațiile restrânse. În funcție de necesitate, aceste freze permit o reglare a adâncimii de lucru cuprinsă între 15 și 25 cm, ceea ce facilitează plantarea oricărui tip de cultură. În plus, datorită rezistenței carcasei angrenajului, modelul Energo H90 poate fi folosit pe toate tipurile de sol.

 

motocultor energo H90

 

Motocultor Verdina HSD1G80 – este echipată cu un motor Briggs&Stratton pe benzină și ciclu de funcționare motor în 4 timpi, cu o putere de 6.5 CP. Masa proprie mare precum și cutia de viteze din fontă fac din acest model un utilaj ideal pentru lucrul pe suprafețe mari de teren.

motocultor verdina HSDG80

Motocultorul MC 70, O’Mac – are un motor cu alimentare pe benzină și o putere maximă de 7CP. Productivitatea lui se apropie de 1000 m²/h datorită lățimii de lucru de 60-80cm și adâncimii de lucru de 10-36cm.

motocultor omac mc70

Alegerea unui motocultor adaptat cerințelor de lucru înseamnă un randament crescut, mai mult confort în utilizare și șanse mai mici ca utilajul să se defecteze în timpul muncii. Dacă ai întrebări sau nelămuriri în alegerea motocultorului pentru grădina ta, ne poți contacta aici pentru mai multe recomandări.

Verifică secțiunea de sfaturi practice, unde avem mai multe astfel de ghiduri pentru proiectele tale de grădinărit, precum mulcirea gazonului sau montarea aspersoarelor și irigarea prin aspersie.

Pentru alte proiecte din grădină, te-ar mai putea interesa: