Gradina

Montarea aspersoarelor și irigarea prin aspersie – ce ar trebui să știi?

irigarea prin aspersie

Temperaturile au crescut, deci a început și sezonul grădinăritului. Fie că ai gazon, o grădină cu flori sau chiar câteva hectare cu plante, irigațiile au devenit o necesitate. Indiferent de tipul de irigație pentru care optezi, este important să știi cum să îl montezi corect pentru a obține rezultatele dorite.  

Află din acest articol ce este irigarea prin aspersie, ce avantaje are și care este modul corect de montare a aspersoarelor. 

 

Pe scurt, ce este irigarea prin aspersie și de ce ar trebui să o iei în calcul? 

Irigarea prin aspersie este una dintre cele mai populare și eficiente metode de irigare a gazonului, grădinilor cu flori sau culturilor agricole. Dacă terenul pe care cultivi plantele este calcaros sau uscat, irigarea prin aspersoare poate fi cea mai bună opțiune. 

În mod practic, irigarea prin aspersie imită ploaia – asta le permite plantelor să fie udate uniform și rădăcinilor, să absoarbă apa mult mai rapid. 

 

Care sunt avantajele irigării prin aspersie? 

Dacă vorbim de motivele pentru care ar trebui să alegi irigarea prin aspersoare, ea are câteva avantaje destul de importante. Unele dintre cele mai mari beneficii sunt costurile reduse pentru achiziție și montare, dar și cantitatea mai mică de apă consumată (spre deosebire de utilizarea furtunului). 

 

Care sunt componentele sistemului de irigare prin aspersie?

Cu toate că sistemul de irigare poate părea complicat, acesta este chiar destul de simplu. El este format, în principal, din conducte, pistoale de pulverizare, aspersoare, o sursă de apă și furtunuri diverse. În funcție de cât de automatizat este sistemul tău, ai posibilitatea de a adăuga o sursă de energie, filtre sau diferiți senzori. 

Aspersoarele sunt și ele de mai multe tipuri și ar trebui alese în funcție de nevoile pe care le are grădina sau cultura ta agricolă.  

  • Aspersoare pop-up – sunt, de obicei, utilizate în grădinărit și funcționează pe baza presiunii date de apă; 
  • Aspersoare de impact – acționează pe baza șocului produs de apa ce trece printr-un braț oscilant; 
  • Aspersoare circulare – realizează o rotație de 360° și sunt plasate, de regulă, în centrul zonei care trebuie udate; 
  • Aspersoare sectoriale – funcționează pe baza de rotații mai mici de 360º și sunt utilizate pe marginile grădinilor, pentru irigarea colțurilor sau a laturilor. 

 

Montarea aspersoarelor 

Primul pas pe care ar trebui să îl urmezi atunci când îți instalezi aspersoarele este să alegi locul în care acestea vor fi poziționate – începe cu colțurile terenului (unde poți folosi aspersoare sectoriale) și continuă spre interior. 

Odată ce ai ales locul în care vei monta aspersoarele, urmează să alegi sursa de apă pe care o vei folosi. În montarea sistemului de irigarea prin aspersie este foarte importantă presiunea pe care o are apa. Ea joacă un rol important nu doar în buna funcționare a aspersoarelor, ci și în obținerea razei și a unghiului dorit pentru stropire. 

Pasul următor este să montezi sistemul subteran sau suprateran de irigare.  

În cazul sistemului subteran de irigare, pașii pe care ar trebui să îi urmezi sunt: 

  • săparea șanțurilor prin care urmează să treacă țevile; 
  • asamblarea aspersoarelor; 
  • conectarea țevilor și a aspersoarelor cu ajutorul garniturilor și a coturilor de compresie; 
  • reglarea unghiului și a razei de irigare. 

Dacă sistemul pe care îl folosești este suprateran, săparea șanturilor nu va mai fi necesară – restul pașilor sunt identici.  

După cum am văzut, montarea unui sistem de irigare prin aspersie nu este o activitate dificilă. Dacă, totuși ți se pare complicat, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist. 

În secțiunea sfaturi practice Silvesrom, poți găsi mai multe ghiduri și idei pentru proiectele tale: cum alegi cea mai bună bormașină pentru proiectele tale cum alegi cea mai bună tencuială decorativă, dar și multe altele. Avem in stoc mai multe unelte și materiale pentru astfel de proiecte:

Photo from freepik.com