Centrale termice

Ce probleme pot avea centralele termice?

Centralele termice - probleme

Trebuie recunoaștem , în sezonul rece, centralele ne sunt mai mult decât utile. Totuși, este posibil apară defecțiuni pe care nu știi cum le rezolvi. De aceea, am alcătuit o listă cu cele mai frecvente probleme pe care le poate avea centrala și cu posibile modalități de rezolvare a lor. 

 

Cum funcționează o centrală termică? 

Centralele termice sunt echipamente ce oferă căldură și apă caldă în mai multe puncte ale casei, pornind de la o singură sursă. 

Cu toate că pot părea mașinării complicate, centrale termice au un principiu de funcționare destul de simplu: căldura este produsă de agentul termic pe baza căruia funcționează centrala; acesta este transportat prin conducte la caloriferele din interiorul casei. 

 

Câte tipuri de centrale termice există? 

Centrala termică pe gaz 

Centralele termice pe gaz sunt de două tipuri: clasice și în condensație. Diferența dintre cele două sunt randamentul și costul de achiziție. În timp ce o centrală clasică înregistrează un randament de până la 95%, centrala în condensație ajunge și la 109%. Totuși, centralele pe gaz în condensație au un preț mai ridicat. 

 

Centrala termică pe lemne 

Centralele termice pe lemne sunt soluții economice în zonele în care lemnul se vinde la un preț scăzut. Totuși, acestea nu oferă un randament la fel de crescut precum centralele termice pe gaz.  

 

Centrala termică electrică 

În cazul centralelor electrice, cel mai important beneficiu este timpul scurt în care încălzesc o locuință. Însă, cu toate că au un preț de achiziție mai scăzut decât centralele pe gaz, costurile pentru combustibil sunt mai mari. 

 

Ce probleme pot avea centralele termice? 

Cu toate că mecanismul lor de funcționare este destul de simplu, centralele termice pot avea unele defecțiuni ce ar trebui ținute sub control. Pentru a te asigura că acestea te vor ține ani buni de acum înainte, am alcătuit o listă cu cele mai comune probleme ale centralei, posibilele lor cauze și modalități de rezolvare. 

 

Centrala nu încălzește apa? 

În momentul în care centrala nu mai încălzește apa, pot exista mai multe cauze: a fost setată o temperatură prea mică la apa calda sau la agentul termic atunci când au fost făcute setările centralei, alimentarea cu apă, curent sau gaz este defectuoasă ori termostatul ambiental nu mai funcționează. 

În aceste cazuri, poți fie să verifici temperaturile setate pentru apă și agent termic, fie să înlocuiești termostatul ambiental. În cazul în care problemele nu dispar, ar fi bine să apelezi la un instalator. 

 

Centrala nu încălzește caloriferele? 

Atunci când centrala nu încălzește caloriferele ar trebui să verifici, în primul rând, termostatul. Acesta poate fi setat la o temperatură prea scăzută sau pe modul de vară.  În cazul în care termostatul nu are nicio problemă, poți să verifici setările centralei și să le resetezi.  

În același timp, este important să aerisești caloriferele, pentru a te asigura că apa fierbinte poate trece cu ușurință prin ele.  

 

De ce șuieră centrala? 

O altă problemă pe care o poate avea centrala electrică poate fi zgomotul ce se aude din interiorul sistemului. Acesta este cauzat, de regulă, de depunerea de calcar și de impurități pe țevi sau pe schimbătorul de căldură.  

Curățarea impurităților și a calcarului poate fi făcută cu ușurință de către un specialist în domeniu.  

 

De ce scade presiunea la centrală? 

Dacă observi că presiunea centralei este în scădere poți lua în calcul o scurgere în circuitul de încălzire, o fisurare a țevilor sau un calorifer cu probleme.  

Cu toate că, de regulă, problema se rezolvă cu o represurizare a centralei, este indicat să apelezi la un specialist pentru a te asigura că defecțiunea nu este mai gravă. 

 

Ce probleme poate avea termostatul ambiental? 

Cu toate că nu afectează direct centrala, problemele termostatului ambiental ar trebui ținute sub control pentru a fi sigur că poți porni sau opri centrala ori de câte ori ai nevoie. 

Poți lua în calcul că termostatul tău este defect atunci când nu mai comunică cu centrala: fie centrala nu pornește, fie funcționează încontinuu. În aceste cazuri, ar trebui să verifici, în primul rând, dacă centrala are combustibil sau dacă alimentarea cu gaz este funcțională. 

Dacă observi că problemele nu dispar, poți încerca să schimbi bateriile termostatului sau să apelezi la un specialist pentru a-l verifica. 

Acestea sunt doar câteva dintre defecțiunile pe care le poate avea centrala, dar în cazul în care apar și alte probleme ar trebui să ceri ajutorul unui instalator. 

Verifică secțiunea de sfaturi practice, poți găsi mai multe rezolvări pentru problemele din gospodărie, precum calcularea pantei acoperișului, cum și când să cureți pomii, dar și multe altele.

Pentru astfel de proiecte, te-ar mai putea interesa:

Foto: Image by Freepik