Gradina

Montaj pompe submersibile – ce trebuie să iei în calcul când montezi o pompă submersibilă?

montaj pompe submersibile

Pompele submersibile au devenit o alegere populară în zonele în care alimentarea directă cu apă este dificilă. Dacă ai de gând să îți instalezi una, dar vrei detalii despre montaj pompe submersibile, ți-am pregătit câteva sfaturi utile pe care le poți urma.

 

Cum funcționează o pompă submersibilă? 

O pompă submersibilă poate fi folosită atât pentru aplicații casnice, cât și pentru aplicații industriale datorită puterii mari de extragere pe care o are. Modul ei de operare este destul de simplu – ea funcționează prin absorbția apei (de aceea, pompa submersibilă trebuie scufundată în totalitate sub apă) și pomparea ei către suprafață, printr-un tub de descărcare. 

Principalul avantaj al pompelor submersibile este că pot fi scufundate la o adâncime mai mare decât un hidrofor și oferă, astfel, un randament mai ridicat. 

 

Montaj pompe submersibile – ce pași ar trebui să urmezi? 

Montarea unei pompe submersibile poate fi destul de complicată, mai ales dacă ești începător în domeniu. Pentru a te ajuta să îți duci proiectul la bun sfârșit, am pus laolaltă pașii pe care ar trebui să îi urmezi pentru a o monta. 

 

Alegerea pompei submersibile și forajul 

Sunt, poate, cei mai importanți pași pe care ar trebui să îi faci înainte de a-ți instala o pompa submersibilă. Este necesar ca pompa să fie aleasă în funcție de debitul pe care îl are apa, de adâncimea forajului, dar și de bugetul pe care îl ai disponibil – gama de pompe submersibile de pe silvesrom.ro este variată, iar tu o poți alege pe cea potrivită nevoilor tale. 

pompa submersibila Silvesrom

Pompa submersibila, de adancime, 750W, SKM100, Everpro

pompa submersibila Silvesrom

Pompa submersibila, 8.5 m, 750 W, QV750

 

Pentru foraj, vei avea nevoie de ajutor – puțul trebui să fie denisipat și să aibă un diametru suficient de mare pentru a permite instalarea pompei. De aceea, noi îți recomandăm să apelezi la o firmă de specialiști, care îți poate face lucrarea în funcție de proiectul tău. 

 

Alegerea cablului de alimentare electrică 

După ce ai ales pompa submersibilă, este important să găsești un cablu de alimentare electrică potrivit – rezistent la apă și temperaturi ridicate, dar și suficient de lung pentru a se potrivi adâncimii forajului. 

 

Poziționarea pompei submersibile 

Odată ce forajul a fost făcut, urmează poziționarea pompei submersibile. Spre deosebire de un hidrofor, ea ar trebui să se afle în totalitate sub apă – de aceea, este necesar să iei în calcul nivelul hidrodinamic și nivelul hidrostatic al apei: 

  • nivelul hidrostatic – distanța de la suprafața apei până la gura forajului, atunci când pompa submersibilă nu funcționează; 
  • nivelul hidrodinamic – distanța de la gura forajului până la suprafata apei, atunci când pompa submersibilă funcționează. 

Pompa submersibilă funcționează optim dacă este instalată la o adâncime de cel puțin 30 de centimetri sub nivelul hidrodinamic al apei și la un metru față de fundul puțului. 

 

Conectarea la rețea a pompei submersibile și verificarea ei 

După ce ai instalat pompa submersibilă și cablul, este necesar să le conectezi la o sursă de alimentare electrică – astfel, vei putea vedea dacă funcționează corespunzător. Ar trebui să ai în vedere ca zgomotul produs de pompă să nu fie prea puternic, să nu existe scurgeri sau o supraîncălzire la nivelul pompei. 

După cum am văzut, pompele submersibile pot fi o idee bună pentru zonele în care alimentarea cu apă este dificilă. Avantajele lor sunt importante, iar montarea poate fi făcută destul de ușor fie urmând pașii din articol, fie apelând la ajutorul specialiștilor, în caz de nevoie. 

Verifică secțiunea sfaturi practice Silvesrom, unde avem mai multe astfel de ghiduri care țintesc probleme și proiecte din gospodărie. Printre ele, găseșt ghiduri pentru: tratament răsaduri, procesul de plantare pentru răsaduri de legume sau cum plantezi răsadurile de legume.

Pe silvesrom.ro poți găsi unelte pentru grădină. În cazul în care cauți altceva, verifică categoria generală de articole pentru grădină.

Photo from freepik.com