Scule si unelte

Ce tipuri de electrozi să alegi pentru sudură?

Ce tipuri de electrozi să alegi pentru sudură

Fie că ești pasionat de bricolaj și de reparații prin gospodărie sau vrei să sudezi la nivel profesionist, trebuie să știi cateva lucruri despre aparatul de sudura. Care este cel mai potrivit aparat pentru nevoile tale, ce trebuie să iei în calcul înainte să sudezi și, mai ales, ce tipuri de electrozi să alegi pentru sudură? Află din articolul nostru răspunsurile la aceste întrebări.

Ce este sudura?

Sudura este un procedeu prin care două sau mai multe părți, de regulă, metalice sau termoplastice sunt unite prin aplicarea căldurii sau a tensiunii. Aceasta implică topirea materialului de bază și, în unele cazuri, adăugarea unui material de umplutură (plăcuță sau țeavă părinte, sârmă de umplere sau electrod consumabil).

Care sunt avantajele și dezavantajele sudurii?

Având o istorie de peste 200 de ani, sudura s-a dezvoltat, de-a lungul timpului, înlocuind procedeul de nituire. Printre avantajele ei se numără ușurința de utilizare a aparatelor de sudură, costurile rezonabile de achiziție, posibilitatea de a realiza lucrări complexe cu îmbinări ce nu sunt doar eficiente, ci și etanșe.

Totuși, există și câteva puncte minus în ceea ce privește utilizarea sudurii și includ: apariția razelor ultraviolete ce pot afecta corpul uman, dar și faptul că verificarea aparatului de sudură se poate face doar cu aparate speciale.

Care este diferența dintre aparatul de sudură și invertorul de sudură?

Aparat de sudurăInvertor de sudură
·       Funcționează doar în curent alternativ

·       Consumă mai multă energie electrică

·       Este mai greu de manevrat

·       Folosește doar electrozi rutilici

·       Are costuri mai scăzute de achiziție

Aparat sudura, 200 A, 400 V, BT-EW 200, Einhell

·       Are costuri mai ridicate de achiziție

·       Consumă mai puțină energie electrică decât aparatul de sudură

·       Funcționează atât în curent continuu, cât și alternativ

·       Folosește mai multe tipuri de electrozi (bazici, rutilici, celulozici)

invertor sudura

Ce trebuie să știi înainte de a începe să sudezi?

1. Ai nevoie de un echipament corespunzător: mască sau ochelari de sudură, mănuși, jachetă sau șort de sudură și pantaloni de protecție, încălțăminte cauciucată (care protejează împotriva șocurilor electrice).
2. Evită să sudezi într-un spațiu închis, deorece se pot degaja gaze periculoase ce pot afecta sistemul respirator.
3. Este important ca electrodul pe care îl folosești să aibă pasta intactă și să nu fie umed pentru ca sudura să fie rezistentă.

Ce tipuri de sudură există?

Sudarea cu arc electric: topirea și solidificarea materialului de bază și a celui de umplutură în condiții de temperatură ridicată și presiune redusă.

Sudarea cu electrod învelit: se utilizează o sursă de tensiune aplicată pe electrod, piesa fiind poziționată la polul masă al sursei de tensiune; prin aproprierea celor două, circuitul electric se închide printr-o scânteie.

Sudarea MIG/MAG: procedura este similară cu sudarea cu electrod învelit, diferența fiind că, în acest caz, sudarea se face în prezența unui gaz protector, eliberat de aparatul de sudură.

Sudarea WIG: este asemănătoare cu sudarea cu electrod învelit; în cazul acesteia, electrodul folosit este din wolfram și nu are rol de material de umplutură, ceea ce înseamnă o uzură mai lentă a electrodului.

Ce tipuri de electrozi să alegi pentru sudură?

Foto: @ArthurHidden on Freepik

Acum că am discutat despre tipurile de sudură, probabil te întrebi ce tipuri de electrozi să alegi pentru sudură, așa că vom vorbi puțin și despre ei.

Ce sunt electrozii pentru sudură?

După cum se vede, electrozii sunt un element de bază al sudurii. Dar, totuși, ce sunt, câte tipuri există și ce tipuri de electrozi să alegi pentru sudură?

Electrozii sunt conductori electrici folosiți în procesul de sudură, ce pot fi conectați la o sursă de tensiune. Datorită costurilor reduse și a ușurinței de utilizare, sudarea cu electrozi este una dintre cele mai populare metode de sudură.

Ce tipuri de electrozi există? Care este diferența dintre electrozii bazici și electrozii rutilici (supertit)?

Ce tipuri de electrozi există? Care este diferența dintre electrozii bazici și electrozii rutilici (supertit)?

Electrozii bazici sunt un tip de electrozi ce nu pot fi folosiți la aparatul de sudură, ci doar la invertor. Aceștia realizează o sudură mai rezistentă, putând fi folosiți și pentru materiale mai subțiri. Baia de sudură produsă de ei este mai vâscoasă, ceea ce înseamnă că sudarea se poate face din mai multe poziții. Spre deosebire de electrozii rutilici/supertit, aceștia permit folosirea doar în curent continuu.

Față de electrozii bazici, electrozii rutilici (supertit), se pot folosi și la aparatul de sudură. Aceștia permit sudarea atât în curent alternativ, cât și continuu. Baia lor de sudură este fluidă, iar arcul electric produs este stabil. Totuși, rezistența sudurii este mai scăzută decât cea realizată cu electrozi bazici.

Electrozii celulozici produc mai puțin material rezidual. Aceștia pot fi folosiți pentru sudarea doar în curent continuu, sudura fiind neregulată.

De ce se lipește electrodul de sudură?

Această întrebare stă pe buzele atât începătorilor, cât și profesioniștilor în domeniul sudurii. Unul dintre cele mai comune motive pentru care electrodul se lipește de sudură este că amperajul folosit este prea ridicat. De asemenea, distanța prea mică dintre electrod și piese poate face ca electrodul să se lipească de sudură.

Încă mai ai întrebări?

Dacă încă nu știi de ce tip de aparat de sudură sa utilizezi, te putem ajuta cu răspunsuri la întrebările tale, sugestii sau păreri în legătură cu o viitoare achiziție. Ne poți contacta aici.

În secțiunea sfaturi practice, poți găsi mai multe ghiduri și idei pentru proiectele tale: cum alegi cea mai bună bormașină pentru proiectele tale sau cum reglezi presiunea la hidrofor, dar și multe altele. Avem in stoc mai multe unelte și materiale pentru astfel de proiecte:

Fotografie:Uğur Bozdoğan on Pexels