Gradina

Cum reglez presiunea la hidrofor?

cum reglez presiunea la hidrofor

Reglarea presiunii la hidrofor este un subiect cu care s-au întâlnit cel puțin o dată cei care au un astfel de sistem de pompare a apei în gospodărie. Ce presiune trebuie să aibă un hidrofor? De ce scade presiunea la hidrofor? Cum reglez presiunea la hidrofor? Dacă ți-ai pus și tu măcar una dintre aceste întrebări, atunci acest articol este pentru tine.

 

Pe scurt, ce este un hidrofor, ce tipuri de hidrofoare găsești pe piață și de ce este important să ai unul?

Hidroforul pompează apa din fântâni și cisterne prin expansiunea aerului dintr-un rezervor în care se introduce apă cu o pompă. Hidroforul este un ajutor suplimentar pentru gospodăriile care nu sunt racordate la rețeaua publică de alimentare cu apă și la canalizare. Așadar, independența față de furnizorii publici și economisirea cheltuielilor cu apa sunt doar câteva dintre avantajele instalării unui hidrofor.

 

Hidrofor EverPower BAR-JET 1100W           Hidrofor, 600 W, GC-WW 6036, Einhel          Hidrofor Gronnhage 1100W, 24L

 

Tipul de hidrofor influențează setările de presiune

Alegerea unui hidrofor si tipul de presiune necesar pentru extragerea apei este influențat de nevoile gospodăriei. Este important să ai în vedere cât mai multe aspecte legate de consum pentru a te asigura că hidroforul îți aduce ajutorul de care ai nevoie.

În general, există 3 tipuri de hidrofoare, alese în funcție de sursa de apă: de suprafață, cu pompa ejector și submersibile.

  1. Hidrofor de suprafață – este destinat exclusiv surselor de apă nu foarte adânci, de până la maxim 10 m. Acest hidrofor nu necesită presiune mare, iar dacă adâncimea depășește 5m, putem reduce presiunea pâna la 1 bar.
  2. Hidrofor cu pompa cu ejector – potrivită pentru adâncimi între 10m-30m
  3. Hidrofor submersibil – recomandat pentru adâncimi mai mari de 30m.

Hidroforul are de obicei are 5 părți componente de bază, care vor funcționa ca un întreg, dar pot fi suplimentate de alte accesorii, precum membrana pentru hidrofor.

  • Pompa (electropompa)
  • Vasul de expansiune sau butelie hidrofor
  • Racord antivibrant (un furtun hidrofor)
  • Manometru

Reglarea presiunii la hidrofor – De ce este importat să setezi corect presiunea hidroforului și când trebuie reglat?

Există trei momente în care trebuie să luăm în calcul verificarea presiunii hidroforului: la instalare, în timpul reviziilor periodice și când apar probleme. Este recomandat să fim proactivi în verificarea presiunii din interiorul vasului pentru a evita diverse costuri suplimentare și funcționarea defectuosă a echipamentului.

Reglarea presiunii la hidrofor ajută la menținerea sănătății întregului sistem și influențează confortul familiei/utilizatorilor. De exemplu, se pot evita dușurile de joasă presiune sau diverse scurgeri la robinet.

 

Reglarea presiunii la hidrofor menținerea sănătății sistemului

 

Ce este presostatul și cum te ajută la reglarea presiunii în hidrofor?

O parte importantă a hidroforului, presostatul, este cel care ajustează presiunea la activarea și oprirea hidroforului în timp real. Cu ajutorul presostatului (electronic sau mecanic) se poate controla nivelul de presiune al apei din sistem, ceea ce elimină riscul de funcționare continuă a aparatului.

Reglarea presostatului

Reglarea corectă a presostatului poate prelungi durata de funcționare a echipamentului. Pentru a putea regla corect presiunea la hidrofor, trebuie să știi ce tip de hidrofor ai și care sunt nevoile locuitorilor din gospodărie.

Înainte de a începe să reglezi presostatul, va trebui să determini presiunea aerului în rezervorul gol al acumulatorului, când hidroforul este deconectat de la rețea.
De obicei, presostatul este configurat în conformitate cu setările standard: presiunea de intrare 1,5 și presiunea de întrerupere 2,5. Presiunea se măsoară în atmosfere sau în bar. Prin modificarea acestor setări standard, poți regla modul de funcționare al hidroforului.

Dacă presostatul nu este optimizat direct din fabrică, valorile acestuia se reglează prin rotirea celor două piulițe de prindere, marcate în ambele sensuri. Aceste valori nu trebuie să depășească limitele recomandate de producător (menționate în cartea dispozitivului), iar diferența de valoarea dintre presiunea de intrare și cea de ieșire trebuie să se fie maxim 1 bar.

De ce scade presiunea la hidrofor?

Dacă totuși reușești să reglezi presostatul și, după un timp, observi că hidroforul nu face presiune, există câteva cauze. Fie pompa trage aer, fie nivelul apei din puțul de colectare este prea jos, fie pompa este blocată cu nisip sau alte impurități. Soluția este să verifici locurile pe unde intră aer și zonele unde conducta nu este bine izolată, să verifici nivelul apei sau să apelezi la un instalator atunci când este nevoie.

După cum am văzut, reglarea presostatului la hidrofor nu este o activitate dificilă. Totuși, dacă problemele legate de presiune persistă sau întâmpinați alte probleme tehnice, nu ezitați să apelați la ajutorul unui specialist.

În secțiunea sfaturi practice Silvesrom, poți găsi mai multe ghiduri și idei pentru proiecte din grădina ta: cum alegi un motocultor potrivit pentru curtea ta sau când și cum montezi o plasă de umbrire. Dacă ești interesat de materiale și unelte pentru aceste proiecte:

Foto by gpointstudio on Freepik

2 thoughts on “Cum reglez presiunea la hidrofor?

  1. Catalin spune:

    Buna seara. Am cumpărat acum un hidrofor de 900w si nu-mi baga presiune destula in instalatie si nu stiu de ce. Hidroforul vechi era de 800w si avea mai multa putere,iar sistemul de admisie si refulare este acelasi. Mulțumesc.

    1. P I spune:

      Bună ziua! În astfel de situații vă recomandăm să verificați că hidroforul este amorsat corespunzător și că supapa de reținere nu este înfundată. Puteți să luați în calcul și defecțiuni ale presostatului sau îmbinări neetanșe la nivelul pompei. Dacă problema persistă, vă recomandăm să contactați un instalator.

Comments are closed.